Geel-rood-blauw van Vasily Kandinsky

Geel-rood-blauw van Vasily Kandinsky

Vasily Kandinsky schilderde in 1925 Geel-Rood-Blauw. Het wereldberoemde schilderij hangt in het het Centre Pompidou in Parijs. Het is al jaren een van mijn favoriete werken samen met compositie 8 van Kandinsky dat in de collectie van het Guggenheim museum New York bewaard wordt. Het twee meter brede schilderij straalt van dynamiek door de combinatie van vorm, lijn en kleur.

Vasily Kandinsky 1866-1944 | Geel-Rood-Blauw | 1925 | Centre Pompidou Parijs

Vasily Kandinsky | Compositie 8 | 1923 | Guggenheim New York

Dit werk inspireerde mij om een ring te ontwerpen waarin ik de dynamiek van vorm, lijn en kleur probeerde te vangen. Bij de composities van Kandinsky valt op dat de diagonaal en de gebogen lijn veel voorkomt. Deze lijn is vaak een scheiding tussen kleurvlakken. De cirkel of bol is ook een terugkerende vorm en lijkt te stuiteren op het doek. 

Ik begon met het schetsen van de diagonaal. Ik koos voor een driehoekvorm waarbij ik de gebogen lijn met vierkant of rond draad wilde aanbrengen op het plateau. Dat zou de scheiding tussen de twee kleurvlakken kunnen vormen. 

Echter bleek dit na tal van schetsen niet de dynamiek én balans te brengen in het ontwerp. Kandinsky creëert een drie dimensionale illusie op het platte vlak van het schilderij. Als sieraadontwerper werk ik drie dimensionaal waardoor ik de mogelijkheid heb deze dynamiek daadwerkelijk in breedte, lengte én hoogte uit te drukken. De gebogen lijn komt in mijn ontwerp terug in de scheen (ringband). Tegelijkertijd krijgt het plateau zo alle ruimte bieden voor de dynamiek van de kleuren en de bol.

De bol in de schilderijen zoekt constant de randen van het kader op. Ik plaatste de bol daarom op de hoek van het plateau waardoor deze er bijna vanaf lijkt te stuiteren.

     

Voor de kleuren zocht ik mijn collectie edelstenen. Een vierkante roze rhodoniet, een ovalen gele agaat en een ronde blauwe sodaliet paste perfect in het kleurenpalet van het schilderij.  

Om de vorm en kleur de hoofdrol te laten spelen in het uiteindelijke sieraad koos ik voor hoogglans zilver. Geen eenvoudige klus. Met de vele solderingen en de drie edelstenen en bol op de bovenzijde was het voorkomen van oxidatievlekken en polijsten een crime. Door te werken met zachte lappenschijven en oranje luxor polijstvet is het eindresultaat behaald.

 

Back to blog

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.